Hovedseksjon

Nytt fra rektor

Skolebygg

God fremdrift i rehabiliteringen

Rehabiliteringen av Slemdal skole følger i stor grad oppsatt plan. Mye av planleggingen er nå ferdig. Prosjektet skal til andre runde av kvalitetssikring (KS2) hos et eksternt konsulentfirma i disse dager. Deres rapport ventes klar i løpet av sommeren. Når dette er klart, kan prosjektet legges frem for Byrådet for endelig klarsignal.

 

Plan- og byggs (PBE) friske forslag om å ekspropriere eiendommer rundt skolen for å utvide skoletomten, vil ikke forsinke byggeprosjektet. Eventuell utvidelse vil da komme som et tillegg som bygges ut senere. Verken Utdanningsetaten, Bydelsutvalget eller skolen støtter PBEs forslag. Cirka halvparten av den gamle bygningsmassen skal rives. Rivingsprosjektet settes i gang før byggetillatelsen gis, og påbegynnes før sommeren i år.

 

Byggestart er fortsatt planlagt til januar 2018, med sluttføring et sted mellom sommer og jul 2019.

 

Plassering av skolens elever fra august 2018 er nå avklart  

Skolens driftsstyre (DS) har bedt om at Utdanningsetaten (UDE) følger skolens forslag til plassering av skolens elever fra august 2018. Avdeling for skoleanlegg i UDE har nå meldt tilbake at de følger skolens ønsker. Elevene blir dermed fordelt som følger:

  • 1.-4. trinn vil gå på Holmen skole skoleåret 2018/19
  • 5.-7. trinn vil gå på FO Huseby skoleåret 2018/19

Hvis byggeprosjektet forsinkes, og nye Slemdal først blir klar til jul 2019, må elevene på dette skoleårets 4. trinn tilbake til FO Huseby det siste halvåret.

 

FAU ble spurt om råd, og DS la særlig vekt på tilbakemeldingene fra de foresatte på dagens 2. trinn. Det er disse foresatte som vil bli mest berørt ved en forsinkelse. Et flertall her ønsket den løsningen som ble valgt. Det var særlig mulighetene for at barna kunne få gå på en ny skole tilpasset barnetrinnet, særlig med tanke på uteområder, som flere var opptatt av. Færre elever som må busse og fordelen med å slippe å busse 4. klassinger fra FO til Holmen på ettermiddag for AKS, ble også trukket frem.

 

Svak skoleøkonomi krever nytenkning i driften

Skolen hadde et merforbruk (underskudd) i 2016. Det hadde skolen i 2015 også. Kuttene som ble gjort i fjor var ikke store nok til å få skolens økonomi i balanse. Det betyr at vi må gjøre nye kutt i år også. Skolens driftsstyre behandlet kuttplanen i sitt møte den 1.mars og ba der undertegnede å gå i samarbeid med de ansatte for å finne de beste løsningene. På kuttlisten står blant annet en omlegging av leksehjelpen. Denne skal etter loven kun gis av assistenter, og ha mer preg av å være et stille rom enn faktisk pedagogisk leksehjelp som det har vært de siste årene. Vi kommer også til å se på spesialundervisningen. Her må vi prøve å få strukket disse ressursene, slik at det er flere enn bare de elevene som har spesialundervisning som får glede av innsatsen. Vi håper at vi møter forståelse hos dere foresatte for at også vi må forholde oss til de budsjettene vi får.

 

Et pedagogisk fokus i strategisk plan for 2017

Skolens strategiske plan sier hva skolen ønsker å bruke særlig tid på i året som kommer. For 2016 handlet dette mye om det psykososiale miljøet og om rehabilitering. For 2017 snur fokuset vårt mot det som skjer i klasserommet. Vi ønsker å forbedre tilpasset opplæring og heve undervisningskvaliteten gjennom flere tiltak, eksempelvis ved systematiske refleksjonsøkter i personalgruppen og kompetanseheving. Vi vil også opprettholde fokuset på det psykososiale. Her vil innføringen av de forebyggende programmene være viktigst, i tillegg til å sikre at det totalprogrammet vi har laget faktisk gjennomføres i hele organisasjonen vår.

 

Kontaktlærerkabalen neste skoleår

Vi er nå kommet en lang vei med hvem som skal være kontaktlærere i de ulike klassene. Det er skolen som tar en helhetlig vurdering om hvilke lærere som er best egnet for de ulike klassene. Vi vet at dere er veldig glade i kontaktlærerne deres og at bytter ofte kan føre til bekymringer fra dere. Målet vårt er å kun gjøre de byttene vi må. Noen skifter av kontaktlærere må gjøres. Det kan være at de som har hatt stillingen ikke har fast stilling og kanskje ikke får jobben videre. Det handler også om at vi har ledige lærere fra utgående 7.trinn. Ingen av disse ønsker eller blir vurdert til å starte opp med 1.klasse. Vi må derfor gjøre noen forskyvninger nedover. Målet vårt er at en elev ikke opplever mer enn 1-2 bytter i løpet av de syv årene på Slemdal. Dette får vi stort sett til, men noen klasser har hyppigere skifter. Vi forstår at å miste kontaktlæreren kan skape bekymring, men husk at han/hun ikke jobber alene om klassen. Det er samarbeid både andre lærere som kjenner klassen, og en leder som har spesielt ansvar for klassen. Vi er også opptatt av å sikre gode overganger for å unngå unødige uro i klassene.

 

Mobilbruk på bussene

Det er ikke lov til å bruke mobil i skoletiden på Slemdal skole. Bussingen er en del av denne tiden. For å skape trygghet og forutsigbarhet for dere har vi laget et unntak på bussingen, slik at elever kan sende melding eller ringe til mor og far hvis han/hun spør en voksen. Reglene burde være enkle å følge for alle, men vi ser at den ikke blir fulgt på bussene. Altfor mange elever tar opp mobilen og spiller eller tekster når de voksne ikke ser. Vi hadde derfor satt stor pris på om dere kunne repetert reglene for barnet deres hjemme. Da slipper våre folk å hele tiden mase om disse reglene. På forhånd takk.

 

Ikke aktiv påmelding til juletregang julen 2017

I samråd med skolens driftsstyre valgte vi å ha aktiv påmelding til juletregang nå i desember2016. Det fikk vi få reaksjoner fra dere på, men dertil flere i media. Skolen mener ingenting om dette. Vi har kun prøvd å tolke det juridiske grunnlaget som foreligger. Gjennom flere runder i media og en behandling i byrådsavdelingen har man ikke funnet at lovene er tolket feil. Skolebyråden har også vært klart på at det er opp til den enkelte skole å avgjøre påmeldingsmåten til juletregang. Den eneste som har vært klar i saken, er kunnskapsministeren. Han har vært tydelig på at man ikke trenger aktiv påmelding til juletregang. Skolens driftsstyret vedtok, med utgangspunkt i ministerens uttalelse, at det ikke skal være aktiv påmelding fra og med julen 2017. Vedtaket ble gjort på møtet den 1.mars. Det vil si at det kun vil være aktiv påmelding til julegudstjenesten, mens ved andre julearrangementer må foresatte selv be om alternativt opplegg.

 

 

Med hilsen

Vegard Tversland Kjesbu

rektor, Slemdal skole